India, to wyślij mi na maila a ja wkleję
[O1] elektryczne lusterka nie działają
Zwiń
X
-
[O1] elektryczne lusterka nie działają
Witam
dzisiaj po pracy zobaczyłem ze mam przestawione lewe lusterko tak ze lustro podkręciło sie do góry.
Pomyslałem ze moze ktos przestawił wiec zaczałem ustawić okazało sie ze nie zmienia połozenia , prawe natomiast mozna było ustawić
po przestawieniu ręcznym znowu samo wracało do pozycji górnej.
. Odłączyłem kilkakrotnie przełącznik nic nie pomogło
Co to moze byc??
po dokładnym sprawdzeniu działa tylko prawe lusterko, jeśli silnik jest wyłączony i na początku jazdy,
po ok 3-4 min jazdy nie mogę już mieniać ustawienia lusterek.
Przełącznik w pozycji L+P - lewe nic - nie szumi nawet, prawe działa.
jeśli przełacze pokrętło w położenie tylko P prawe lusterko nie działa.
Co to moze byc??
żadnych innych objawów dotyczących np modułu komfortu nie widać wszystko działą jak należy !!
[ Dodano: Sro 23 Sty, 08 20:40 ]
Jeszcze jedna prośba moze ktos odpowiedziec jak sie dobrać do tego lusterka (lewego) zeby posprawdzać czy dochodzi prąd do silniczków i czy tam wszystko jest oki
Najlepiej tak zeby nic nie połamać1.9 TDI 110 KM SLX 2000 AHF
-
-
Zamieszczone przez szuwarJeszcze jedna prośba moze ktos odpowiedziec jak sie dobrać do tego lusterka (lewego) zeby posprawdzać czy dochodzi prąd do silniczków i czy tam wszystko jest oki
Najlepiej tak zeby nic nie połamać
Sciągnij boczek lewy i luknij na wtyczkę moze coś nie ma stykuTakie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
POWIEM WAM TAK TA OI TO JAKIS CZESKI FILM
dzisiaj z rana miałem zamiar dobrać sie do lusterka włączam zapłon kręce gałką
a tu co ? obydwa lusterka dziają ???
przełączam w pozycje P - prawe działa
no ale jakc raz działa raz nie tzn ze gdziej musi być problem
w takim razie przychylam sie do waszej oini , że najprawdopodobniej styki albo wiązka kabli. Jednak z powody temperatury odłożę całą zabawę na wiosnę mając świadomość , że silniki i sterowanie jest sprawne.
...a może już zima wkurza nawet nasze czeszki
pozdro szuwar1.9 TDI 110 KM SLX 2000 AHF
Komentarz
-
-
uszkodzenie przewodów stwierdzone na 100%
Zamieszczone przez szuwarże najprawdopodobniej styki albo wiązka kabli.
izolacja popękała od mrozów chyba czy jak?
Nie działa lewe lusterko i centralny w drzwiach kierowcy i dioda nie miga w drzwiach..
Teraz wiem gdzie grzebać
Komentarz
-
-
orzel720, nico21, czesty widok i to nie tylko w niskobudrzetowych autach, ale i w segmencie premium, grube ryby tez sie borykaja z tym samym problemem.
Mechaniczne zmeczenie materialu powstale na skutek nieodpowiedniego dobrania materialu izolacji przewodu (mozna by takie usterki bez problemu wyeliminowac ale producenci oszczedzaja ok 2 eurocentow na aucie, a usterka wystepuje przewaznie juz po uplywie okresu gwarancyjnego).
[ Dodano: Sro 13 Lut, 08 20:18 ]
Zamieszczone przez nico21czyli czeka Cie zabawa z lutownica i koszulkami termokurczliwymi
na dzien dzisiejszy niezniszczalna) tak aby w gumowym prowadzeniu nie znajdowaly sie zadne poloczenia a przewody maja luzno lezec(pod zadnym pozorem nie mozna ich owijac tasma izolacyjna), tylko taka reperaturka gwarantuje dluga zywotnosc.
Komentarz
-
-
Maro2225, ...takie cos nie powstaje w ciagu jednej lub kilku nocy, najpierw dochodzi do zmeczenia materialu izolacyjnego, jego przewezenia, rysy, ktorej nastepstwem jest lamanie pojedynczych zyl az kiedys dochodzi do zlamania calego
kabla i zanikow/zwarc w trakcie otwierania/zamykania. Proces ten troche trwa,
te -20°C mogly byc tylko kropka na I.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftOkazalo sie ze zieleniny nabawił sie moduł komfortu w drzwiach kierowcy.
Popryskałem jakimś środkiem ala Electric penetrant ale jak nie zrobię najpierw wiązki w drzwiach to nie będę wiedział czy musze też zająć się modułem i zieleninką
aha jak padnie moduł to albo kupuje sie drugi :evil: albo po prostu rozcina sie plastik w pobliżu wtyczki i tam robi się mostki pomiędzy bolczykami złotawymi w zgniłych miejscach
tak powiedział mi kuzyn co robi Skody ale zna b. dobrze Skodziarza z ASO... tak pod robią naprawy modułów :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz